STELLAN BJÖRK, TEGVÄGEN 242, 135 53 TYRESÖ,    Mobil: 0708-742384    E-mail: bjork.stellan at swipnet.se


Startsida
Om Stellan Björk
Köp böckerna
Orientering

Civilekonomen som blev grävande ekonomijournalist

Jag, Stellan Björk, blev anställd som reporter på Veckans Affärer 1967. Sedan dess har det varit ekonomijournalistik för hela slanten, med avbrott för sex år som presschef på Fläkt 1975-81.
Mitt första jobb efter civilekonomexamen i Göteborg 1963 var på J E Stenbergs Revisionsbyrå - men jag tyckte det var roligare att skriva än att revidera, så jag extraknäckte under Göteborgstiden för anrika Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.
  Jag har arbetat på, förutom VA, tidskriften Ekonomen (chefredaktör), Affärsvärlden, managementtidningen Ledarskap och Månadens Affärer. Frilansar sedan 1994, framför allt för affärs- och facktidningar.


Här kan du ladda ner detta foto ↓

Högupplöst
TIFF
  För skärm
JPG

Grävande journalistik

Inriktningen har från början varit företag och management. Gärna artiklar med inslag av grävande journalistik. Redan på VA-tiden hade jag förmånen att få skriva om allt vad gäller företag och ledarskap - stora börsbolag, små familjeföretag i Småland, finansdynastier, managementkonsulter, ledarskap i teori och praktik. Och på den vägen är det.
  Under tiden på Affärsvärlden arbetade jag en hel del med Konsultguiden, konsultbranschens "bibel" som utkommer varje år. Jag brukar säga att jag hyser en hatkärlek till managementkonsulter och guruer. Kollegan Anna Karin Källén och jag gjorde i flera år sketcher om managementkonsulter på Konsultdagen som arrangerades av Affärsvärlden. Jag spelade superkonsulten Hugo C Spånberg. Superkonsulten hade en garanti - om hans förändringar visade sig inte fungera lovade han att återställa organisationen i det skick den var i innan han kom in...

Fem böcker - hittills

Under åren har det blivit fem böcker.
- Den senaste är "Ikea på väg mot framtiden" tillsammans med Lennart Dahlgren, research Karl von Schulzenheim (september 2013, Norstedts Förlag).
- 2006 kom "Dynastin Stenbeck. Succéer och tragedier i en finansfamilj" (Svenska Förlaget).
- 1998 utgavs min första bok om Ikea, "Ikea – entreprenören, affärsidén, kulturen" (Svenska Förlaget).
- 1992 skrev jag två små pocketböcker, "Managementtänkarna" och "Verktygslådan – analyshjälpmedel för företagsledning" (Svenska Dagbladets Förlag).

Undervisade på högskolan

Jag och min finansresearchkompis Karl von Schulzenheim har undervisat en del om företagskartläggning på Mälardalens högskola i Eskilstuna. Vi har samarbetat sedan 1997, med Ikeaboken, med flera undersökande artiklar om företag och entreprenörer, och med Stenbeckboken.

Fick Guldspaden 2001

Vi fick Grävande Journalisters Guldspade 2001 för en artikelserie i Affärsvärlden om Jan Stenbeck och Stenbecksfären.


Mina böcker

"IKEA - på väg mot framtiden"
September 2013

"Dynastin Stenbeck.  Succéer och tragedier i en finansfamilj", december 2006.


1998 kom Ikeaboken, "Ikea - entreprenören, affärsidén, kulturen"


1992: Två små pocketböcker, "Managementtänkarna" (ovan) och "Verktygslådan - analyshjälpmedel för företagsledning".